HABERLER

Usulsüzlük Önleme, İnceleme, Ticari Uyuşmazlık ve Uyum Danışmanlığı ekibi olarak hazırladığımız Piyasa Haberleri Bülteninin 31. sayısında, geçtiğimiz Ocak ve Şubat aylarında etik ve uyum alanlarında yaşanan gelişmeleri sizler için kamuya açık kaynaklardan derledik. Keyifli okumalar dileriz. 

Bültenimizden öne çıkan başlıklar:

Etik & Uyum & AML & ABC Gündemi

Dünya’dan Haberler

  • Tek halka açık kripto para borsası olan Coinbase’in, yeterli geçmiş sorgulaması yapılmadan müşterilerine hesap açılmasına izin verdiği tespit edildi. Coinbase, New York Eyaleti Mali Hizmetler Departmanı (NYDFS) ile yaptığı anlaşmada, 50 milyon dolarlık para cezasına ek olarak, uyum sürecini iyileştirmek için 50 milyon dolarlık yatırım yapmayı kabul etti.
  • 2018 yılında kripto para borsası Binance’in kimlik doğrulama uygulamaları, ABD yetkili kurumları tarafından yetersiz bulunmuş, kara para aklama ile ilişkili işlemler gerçekleştirilmiş olabileceğinden şüphelenilmesi üzerine soruşturma başlatılmıştı. Devam eden soruşturmada, Binance ve hedge fonları arasındaki ilişkinin incelenmesi için bazı hedge fonları mahkemeye çağrıldı.

Suistimal Haberleri

Dünya’dan Haberler

  • Avrupa Parlamentosu (AP), bazı milletvekillerinin adının karıştığı Katar ve Fas kaynaklı rüşvet skandalının ardından yolsuzlukla mücadele konusunda daha sıkı önlemler alınması konusunda anlaşmaya vardı. Bu 14 maddelik yeni düzenleme, parlamenterlik görevi sona erenlerin işletmeler veya hükümetler adına lobicilik faaliyetlerinde bulunmasının önüne geçecek.
  • Geçtiğimiz mali yılda ABD Adalet Bakanlığı (DOJ) tarafından bildirilen Gerçeğe Aykırı İddialar Yasası’na (False Claim Act) bağlı 2.2 milyar dolarlık anlaşma ve kararların toplamda 1.7 milyar dolarından fazlasının, ilaç ve tıbbi cihaz üreticileri ve dayanıklı tıbbi ekipman gibi sağlık sektörü konularıyla ilgili olduğu açıklandı. ABD hükümetinin, tek bir mali yıl içerisinde genel konu başlıkları sağlık sektörüyle bağlantılı yolsuzluklar ve yasadışı uygulanan komisyonlar olan toplam 351 uzlaşmaya ve karara taraf olduğu belirtildi.

Türkiye’den Haberler

  • Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu (EPDK), sehven ya da kasıtlı olarak Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.’ye (EPİAŞ) yapılan gerçek dışı bildirimler sebebiyle 40 şirket hakkında idari soruşturma açılmasına ve 10 milyar 208 milyon 222 bin 680 TL’nin geri ödenmesine karar verdi. Faiziyle 11 milyar TL’yi aşan bu miktarın, maliyet düşüşü olarak doğrudan tüketicilerin faturasına yansıtılacağı belirtildi.
  • İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, hayali ihracat, resmi belgede sahtecilik ve rüşvet yoluyla kamuyu zarara uğratan şüphelilere yönelik çalışma başlattı. İstanbul merkezli 6 ilde düzenlenen operasyonlarda 11 şüpheli gözaltına alındı.

Tahkim

Dünya’da Tahkim

  • İsviçre Tahkim Merkezi kısa bir süre önce yeni “Şirketler Hukuku Uyuşmazlıklarına Ek İsviçre Kuralları”nı ve model bir yasal tahkim maddesini duyurmuştu. Bu kurallar, İsviçre Borçlar Kanunu’nun (CO) yeni 697n maddesiyle birlikte 1 Ocak’ta yürürlüğe girdi.
  • Azerbaycan, 30 yıllık işgal döneminde Azerbaycan topraklarında çevre ve biyolojik çeşitliliğe verdiği büyük çaplı zarar nedeniyle Avrupa Konseyi’nin (AK) “Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Konvansiyonu” (Bern Convension) kapsamında Ermenistan aleyhinde tahkim süreci başlattığını bildirdi.

Kişisel Verilerin Korunması

Dünya’dan Haberler

  • Avrupa veri düzenleyicileri, geride bıraktığımız 2022 yılında toplamda 2.92 milyar euro para cezası verildiğini açıkladı. Uluslararası hukuk firması DLA Piper’ın 27 Avrupa Birliği (AB) üye devletinin yanı sıra İngiltere, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn’ı kapsayan Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR) ve Veri İhlali Araştırması’na göre, 2022’deki para cezaları bir önceki yıla kıyasla yüzde 168 arttı.

Türkiye’den Haberler

  • Kişisel bilgilerin gizliliğini ihlal edenlere yönelik idari para cezalarında güncellemeye gidildi. Aydınlatma yükümlülüğünü yerine getirmeme cezası bu yıl için yüzde 122 artarak 29 bin 852 TL’ye yükselirken, veri güvenliği sorumluluğunun ihlali halinde verilen ceza ise 89 bin 571 TL olarak güncellendi.

Rekabet Gündemi

Dünya’dan Haberler

  • Aon Romania, Assigurazioni Generali S.p.A., Generali Romania ve Omniasig Vienna Insurance Group şirketlerinin havacılık sigortası pazarında fiyatları belirleme konusunda büyük müşterileri hedefleyen bir anlaşma yaptığını tespit eden Romanya Rekabet Kurumu, şirketleri toplamda 3 milyon euro para cezasına çarptırdı.

Türkiye’den Haberler

  • Özel okul ücretlerine belirlenen orandan daha yüksek zam yapıldığı iddialarının ardından, Rekabet Yasası’nın “doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engellemeye yol açacak teşebbüsler arası anlaşmaları yasaklayan” maddesi çerçevesinde bir ön inceleme çalışması yürütülmüştü. Rekabet Kurumu, bu ön inceleme sonucunda ulaşılan bulgulara dayanarak birçok özel okul hakkında soruşturma başlattı.