Finansal Tablolar Denetimi
Finansal Tabloların Denetimi Kısaca Nedir?
Şirketlerin mali işlemler için kullandığı sistemlerin ürettiği finansal veriler, veri kullanıcısı ve yönetim açısından alınacak kararlarda en önemli unsur olarak işlev görürler. Şirketin faaliyet alanlarda yaptığı işlemler çok yönlü olabilmektedir. Bu sebeple, stoklar, maddi kaynaklar, alınan ve sağlanan hizmetler vb. hareketler; yakından izlenebilmesi için yeni yöntemler ve teknolojiler kullanılarak değerlendirilmek durumundadır.
Finansal tabloların, yapılacak değerlendirmeler ve alınacak kararlar için son derece öneme sahip olması bu tabloların güvenilir olma zorunluluğunu doğurmaktadır. Güvenin ölçümü ise; bu güveni ise, bilgi finansal tabloların varlığı ve işleyişidir. Finansal tabloların, bağımsız bir kurum ve birim tarafından denetlenmesi bu güveni sağlamak için olmazsa olmazdır.
Finansal Tablolar Denetimi Amacı;
Bir şirkete ait finansal tabloların TFRS, UFRS gibi önceden saptanmış ölçütlere uygun olarak hazırlanıp hazırlanmadığının incelenmesi amacıyla yapılan denetimdir. Finansal tablolar denetiminde amaç, finansal tabloların genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri ve yasal mevzuata uygun olup olmadığını ve bu tablolarda yer alan değerlerin şirketin gerçek durumunu gösterip göstermediği ortaya koyabilmektir.
Finansal Tablo Denetimi Neden Yapılır?
Finansal tablolarda yer alan bilgilerin bağımsız bir denetçi ya da kurum tarafından açıklığa kavuşturulmasıyla, yöneticiler, yatırımcılar, bankacılar ve diğer menfaat sahipleri için karar alınmasında yol gösterir ve güvence sağlar.
Özetle Finansal Tablo Denetimi;
Finansal tabloların doğruluğunu makul güvence sağlayacak şekilde, denetim tekniklerinin uygulanarak, kayıt ve belgeler üzerinden değerlendirilmesi ve sonuçlarının bir rapora bağlanmasıdır.
Finansal Denetim Yaptırmamanın Sonuçları;
Bağımsız denetime tabi olduğu halde yaptırmayan şirket TTK 397. maddeye göre:
- Kar dağıtamaz,
- Sermaye artıramaz,
- Sermaye azaltamaz,
- Fon sağlayan şirketler ( Kredi verenler vb ) kredi kararını verebilmek için firmanın bağımsız denetimden geçmiş mali tablolarını talep ederler. Bağımsız denetimden geçmiş mali tablolar verilmezse kredi alınamaz. Mali tabloları Mali Müşavir ya da Yeminli Mali Müşavir onaylayamaz.
- Firmanın bağımsız denetime tabi olmasına karşın herhangi bir bağımsız denetçi ile anlaşılmamasından doğacak zararlardan yönetim kurulu sorumludur.
- Kamu ihalelerinin çoğunda bağımsız denetim raporu sunmayan şirketler katılamaz.
- Seçilen denetçinin bağımsız denetime tabi şirketlere ait internet siteleri üzerinden duyurulmaması durumunda Türk Ticaret Kanunun 562. maddesinin 12. bendi şirket yönetim kurulu üyeleri adli para cezası ile cezalandırılır.