UFRS Raporlama
Uluslararası Finansal Raporlama Standartları, International Financial Reporting Standarts (IFRS) ifadesinden Türkçeye çevrilmiştir ve kısaca UFRS olarak ifade edilir. URFS açılımı olan Uluslararası Finansal Raporlama Standartları, kısaca farklı ülkelerden şirketlerin finansal raporlarını birbirleriyle karşılaştırabilmelerini sağlayan bir standartlar bütünüdür.
UFRS ile farklı ülkelere yatırım yapmış olan şirketler, yatırımlarını takip edebilir ve bu sayede finansal raporlarını inceleme imkanı bulabilirler. UFRS açılımı Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’nın önemli bir diğer özelliği, tek bir standart üzerinden veya diğer bir söylemle tek bir dil üzerinden yorumlanabilir olmasıdır. Bunu biraz daha açık şekilde ifade etmek gerekirse şirketlerin UFRS ile hazırlanmış raporlarını okumak, bir yatırımcı için oldukça kolaydır. Üstelik şirketin hangi ülkede olduğunun hiçbir önemi kalmaz. Yatırımcılar ülke farkı olmaksızın istediği şirkete kolayca yatırım yapabilir.
UFRS 2005’de Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerin şirketleri için bir zorunluluk haline getirilmiştir. Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’nı kullanan şirketlerin raporları, bu standartları bilenler tarafından son derece net ve açık şekilde anlaşılabilmektedir.
UFRS Nedir?
UFRS açılımı olan Uluslararası Finansal Raporlama Standartları, şirket ve yatırımcıların mali tablolarını karşılaştırmasını kolaylaştıran, Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (International Accounting Standards / IASB) tarafından geliştirilerek yayınlanmış olan bir muhasebe standartları serisidir. İngilizcede International Financial Reporting Standards (IFRS) şeklinde ifade edilen bu terim, Uluslararası Muhasebe Standartları (UMS) olarak da bilinir. 2001 yılına kadar UMS ifadesiyle yayımlanan bu standartlar, 2001 yılından itibaren UFRS olarak yayımlanmaya başlanmıştır.
2017’de 150 ülke tarafından kabul edilerek uluslararası raporlamaya standart getirilmiştir. Türkiye’de bu standartları kabul eden ülkeler arasında yer alır. UFRS açılımı Uluslararası Finansal Raporlama Standartları olarak adlandırılan bu yenilik, şirketinizin mali tablolarındaki muhasebe olaylarının nasıl raporlanması gerektiğini belirleyen, bir dizi muhasebe standardı ve kuralıdır. Ülkemizde TMS (Türkiye Muhasebe Standartları) ve UFRS ile ilgili çalışmaları düzenleyen ve yayınlayan kuruluş, Kamu Gözetimi Kurulu’dur.
UFRS Hangi Amaçla Oluşturulmuştur?
URFS açılımı olan Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’nın oluşturulma amacı, yatırımcılar, finansal tablo kullanıcıları ve halka açık şirketlerin, mali tablolarını birbiriyle ve kendi işletmelerinin finansal durumuyla uluslararası düzeyde karşılaştırabilmesini sağlamaktır. Bu özelliği sayesinde performans ölçme olanağı da sunan UFRS, dünya genelinde uygulanan bir sistemdir.
Eski Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) sadece bilanço tablosundan bahsediliyordu. Fakat yeni TTK’da UFRS açılımı Uluslararası Finansal Raporlama Standartları dikkate alınarak, yeni finansal tabloların oluşturulmasına ait düzenlemelere yer verildi. Türk Ticaret Kanunu’nun 69., 72. ve 78. maddelerinde finansal tabloların hazırlanmasına ilişkin hükümler bulunur. Özetle söylemek gerekirse karşılaştırmaların doğru ve tutarlı olmasını sağlayan bu standartlar, artık hayatımızın bir parçası haline gelmiştir.
UFRS’nin Faydaları Nelerdir?
UFRS açılımı Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’nın sağladığı başlıca faydalar şu şekilde sıralanabilir:
- UFRS, global standartları temsil eden bir ifadedir. Eğer şirketler global çapta var olduğunu iddia ediyor veya olmayı hedefliyorsa, UFRS’yi mutlaka benimsemelidir.
- UFRS sayesinde şirketler karşılaştırılabilirlik, şeffaflık ve anlaşılabilirlik özellikleri kazanır.
- Finansal tablolarda kullanılan dil aynı olduğundan yatırımcılar için güvenilir ve kolay bir ortam oluşur.
- Her ülkeye ait raporlama standartlarını takip etmek ve bu standartlara göre raporlar hazırlamak zorunda kalınmayacağı için emek ve zamandan büyük tasarruf sağlanır.
- UFRS’ye göre hazırlanmış olan raporlarda, raporu hazırlayan kişinin bakış açısı veya yorumu bulunmaz. Böylece raporlarda gereksiz, taraflı, eksik veya yanlış bilgiler yer almaz.
UFRS Neleri İçerir?
UFRS açılımı olan Uluslararası Finansal Raporlama Standartları, şirketlerin hesaplarını nasıl sürdürmeleri ve raporlamaları gerektiğini belirtir. Ortak bir muhasebe dili oluşturmak için hazırlanan URFS’nin amacı, finansal tabloları farklı sektörler ve ülkeler arasında tutarlı hale getirmektir. UFRS, gelir vergileri, stoklar, hasılatın muhasebeleştirilmesi, sabit kıymetler, işletme birleşmeleri, döviz kurları ve finansal tabloların sunumu gibi çok çeşitli konuları kapsar.
Dikkat edilmesi gereken pek çok farklı UFRS standardı bulunmaktadır. UFRS’nin kapsamlı kurallar sağladığı bazı alanlar şu şekilde sıralanabilir:
- Finansal Durum Tablosu – Yaygın olarak bilanço adıyla anılan UFRS, farklı bileşenleri ve bu bileşenlerin nasıl raporlanması gerektiğini detaylandırır.
- Kapsamlı Gelir Tablosu – Bu tablo URFS’ye uygun olarak tek bir tablo, kar ve zarar tablosu ya da diğer gelir tablosu olarak sunulabilir.
- Öz kaynak Değişiklikleri Tablosu – Bu tablo bazen dağıtılmamış kazançlar tablosu olarak ifade edilir. Öz kaynak değişiklikleri tablosu, şirketinizin belirli bir mali dönem boyunca kardaki değişimini belgelemelidir.
- Nakit Akışı Tablosu – Bu belge şirketinizin nakit akışını Finansman, Operasyonlar ve Yatırım olarak ayırmalı, böylece belirli bir dönemdeki finansal işlemlerinizin bir özetini sağlamalıdır.